Hallo! Wie ben je?

Ik ben Anna, 24 jaar en ik woon in Den Bosch. Ik ben sinds een paar jaar echt veel bewuster bezig metduurzaamheid. Dat houdt, onder andere, in dat ik probeer om minder vlees en zuivelproducten te consumeren, en
geen fast fashion te kopen. Ik zit in het laatste jaar van mijn studie Communication, Health & Life Sciences aan de
universiteit van Wageningen. Ook in mijn studie ben ik bezig met onderwerpen als klimaatverandering en
duurzaamheid. Op dit moment doe ik onderzoek voor mijn masterscriptie naar hoe de politiek communiceert over
klimaatverandering.

Hoe denk je dat de wereld er over 50 jaar uit ziet?

Ik hoop dat veel daken van gebouwen dan voorzien zijn van zonnepanelen, of dat gebouwen op andere, duurzame manieren worden verwarmd en voorzien van elektriciteit. Ik hoop ook dat dan niet al het groen is gekapt om voedsel te kunnen verbouwen, maar dat wij als consumenten op een bewustere en duurzamere manier consumeren. En eigenlijk geldt dat voor consumeren in de bredere zin van het woord, dus ook wat kleding
en andere spullen betreft. Ik hoop dat we tegen die tijd allemaal voor duurzame producten kiezen, waar de makers ook een eerlijke prijs voor krijgen. Daarnaast hoop ik dat we dan geen vliegschaamte meer hoeven te
hebben omdat we dan op een duurzame manier kunnen vliegen en de wereld kunnen ontdekken. Of dit allemaal realistisch is, weet ik niet.

Doe jij je boodschappen in een online of offline shop?

Offline, ik woon tegenover een winkelcentrum dus ik hoef maar de straat over te steken en ik sta al in de Albert Heijn!

Hoe is jouw boodschappen logistiek?

Aangezien ik tegenover de Albert Heijn woon, loop ik bijna elke dag wel even op en neer om een paar boodschapjes te doen. Heel soms doe ik boodschappen voor meerdere dagen.

Eet je vegetarisch of vegan?

Ik ben niet volledig vegetarisch of vegan, maar ik let wel op wat ik eet. Ik consumeer minder vlees en zuivelproducten dan voorheen. Ik probeer vaker vegetarisch te eten dan niet-vegetarisch.

Wat is jouw beste tip om zonder veel extra moeite net iets duurzamer te zijn?

Consumeer minder! Eet minder vlees, koop minder kleding, neem minder vaak het vliegtuig, etc. Ik ben van mening dat je je levensstijl niet helemaal hoeft om te gooien om toch je steentje bij te kunnen dragen aan een duurzamere wereld. Consumeer gewoon een beetje minder, dat scheelt ook geld! En je leven wordt daar echt niet minder leuk van.

Wat is je favoriete kookboek of boek over duurzaamheid?

Ik vind eigenlijk dat ik nog niet genoeg boeken over duurzaamheid heb gelezen om te kunnen zeggen welke mijn favoriet is. Kookboeken heb ik ook niet zoveel; ik haal mijn recepten vaak van de websites van Albert Heijn of HelloFresh.

Wat is je favoriete boodschappen webshop?

Ik heb eigenlijk alleen bij HelloFresh wel eens boodschappen besteld. Dan kies je dus drie of meer gerechten uit en dan krijg je de boodschappen die je nodig hebt voor die gerechten. Het fijne daarvan vond ik dat ze zoveel mogelijk rekening houden met hoeveel personen je het gerecht gaat eten. Je blijft dus (bijna) niet met nog halfvolle verpakkingen zitten.

Wat vind je lastig aan boodschappen doen?

Ik wil met heel veel rekening houden; minder vlees, minder zuivel, groente en fruit van het seizoen, de afkomst van producten, maar dat is best wel lastig als je daar allemaal rekening mee wil houden. Zeker als je even snel op en neer wil naar de winkel. Als je met al deze dingen rekening wil houden, dan moet je voordat je boodschappen gaat doen goed nadenken over wat je wil eten en met welke producten je dat gerecht gaat maken.

Kunnen we je volgen op social media? Wat vertel je daar?

Ja! Op Instagram kun je me vinden: @annaonlinenl. Daar geef ik tips voor een bewuste en duurzame levensstijl, bijvoorbeeld op het gebied van voeding, kleding en make-up.

Onze website bevat affiliate links om deze website gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen wij een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat wij gratis content voor jou kunnen blijven maken.