Dit is Julia de Laat

Hoi! Ik ben Julia, 20-jarige student Pedagogiek in Leiden. Ik woon ruim een jaar op kamers en sindsdien probeer ik elke dag mijn leven een stukje duurzamer te maken.


Hoe denk je dat de wereld er over 50 jaar uitziet?
Pffoee… pittige vraag! Ik hoop in ieder geval dat iedereen dan een stuk groener leeft. Als in: de meeste mensen zijn dan waarschijnlijk veel meer bewust van de klimaatverandering en de keuzes die ze daarvoor zelf maken. Ik denk dat er dan ook veel in de politiek is veranderd: we zijn nu begonnen met het verminderen van plastic tasjes, maar over 50 jaar is overbodig wegwerpplastic (hopelijk!!) helemaal verboden (en zijn er uiteraard meer gebruiksvriendelijke, duurzame alternatieven).

Doe jij je boodschappen in een online of offline shop?
Offline! Ik stap lekker op de fiets, meestal naar de Albert Heijn en Hoogvliet bij mij in de buurt. Ik kijk er altijd naar uit om naar de winkel te gaan, haha. Meestal ga ik in de ochtend, dan is het lekker rustig. Dan haal ik de spullen van mijn lijstje en kijk ik altijd even bij de producten die afgeprijsd zijn door de bijna verlopen houdbaarheidsdatum. Voelt zo goed om dan iets te scoren!

Hoe is jouw boodschappen logistiek?
Ik doe meestal één keer in de week boodschappen. Voordat ik naar de winkel ga, spit ik de online folders met aanbiedingen door. Op basis van de aanbiedingen en de ingrediënten die ik nog in huis heb, bepaal ik wat ik ga eten die week. Eenmaal in de winkel probeer ik me aan dat lijstje te houden… maar die afgeprijsde producten waar ik het net over had, zijn wel eens een verleiding voor mij, haha! O ja, en ik neem altijd mijn eigen fruit- en groentezakjes mee! Soms vergeet ik die wel eens, en dan rollen er 6 losse kiwi’s over de toonbank… 

Eet je vegetarisch of vegan?
Ik eet bijna altijd vegetarisch als ik voor mezelf kook; dat komt neer op ongeveer 4 dagen in de week. In het weekend ga ik meestal naar mijn ouders of m’n vriend. Ik eet daar gewoon wat de pot schaft; zij eten niet altijd vegetarisch en daar ben ik ook oké mee. 

Wat is jouw beste tip om zonder veel extra moeite net iets duurzamer te zijn?
Haha, dat is een dingetje. Ik heb namelijk wel eens met paniek voor de schappen gestaan, omdat de doperwten in kartonnen doos (die ik prefereer boven die in plastic verpakking) uitverkocht waren. Mocht ik toen nét het voornemen hebben genomen om in plastic verpakte groente en fruit te vermijden. Toen was ik zo in dubio, omdat ik voor een plasticloze verpakking dan nog naar een andere supermarkt moest gaan. Nu weet ik dat ik dan beter voor gemak kan kiezen, anders houd ik mijn duurzame voornemens niet vol. Mijn tip is dan ook: begin klein en houd het bij jezelf. Stel geen onhaalbare doelen, uiteindelijk werkt dit alleen maar averechts. En vergeef jezelf als je af en toe een fout maakt; het is al super goed dat je er zo mee bezig bent!

Wat is je favoriete kookboek of boek over duurzaamheid?

Ik ben nog niet zo van de boeken… wel heb ik een tijdje terug een inspirerende podcast ontdekt! Het Groene Hart van Growthinkers (van Happinez). Growthinker Jelle praat daar met zijn gasten, andere duurzame goeroe’s, over hun duurzame leven en keuzes die zij maken. Voorbeelden van gasten zijn de oprichter van de Vegetarische Slager en de schrijfster van de Verborgen Impact. Mega interessant!

Wat vind je lastig aan boodschappen doen?
Duurzaamheid is een breed, vaag begrip. Zo ook het doen van duurzame boodschappen. Daarom kun je naar mijn idee een bepaald product niet altijd 100% duurzaam noemen. Een avocado is bijvoorbeeld een lekkere, gezonde, vegetarische optie, maar de groei en productie ervan is relatief milieubelastend. Ik probeer daarom een middenweg (in dit geval: wat minder avocado’s eten) te zoeken voor dit soort issues, maar daar heb ik nog wel eens moeite mee.

Wat is jouw guilty pleasure?
Chocolaaaa <3 Fairtrade, uiteraard.

Kunnen we je volgen op social media? Wat vertel je daar?
Yess dat kan via @duurzaamopkamers op Instagram! Daar inspireer en geef ik tips over praktische, duurzame keuzes die je kunt maken met een klein (studenten)budget. Ik wil laten zien dat duurzaam leven echt helemaal niet zo duur hoeft te zijn als het lijkt of als mensen soms denken. Naast duurzame recepten, cadeautips, tweedehands vondsten, duurzame hotspots en nog veel meer, komen op mijn account ook vaak duurzame boodschappen voorbij!